Postweg 10-12
4631 RZ Hoogerheide
The Netherlands

T +31 (0) 164 612 699
F +31 (0) 164 615 702

Contact

products

Kokkels

Iedereen kent de Kokkel als schelp. Kijk bijvoorbeeld maar naar ons logo: het is immers de meest voorkomende schelp op het strand. De Kokkel (Cardium Edule), ook wel hartschelp genoemd, is een schelpdiertje met een kenmerkende oranjegele kam dat veel voorkomt in de ondiepe riviermonden van de Europese kust. In Nederland komen Kokkels zowel voor in de Zeeuwse riviermonden, als in de Waddenzee.

Kokkels leven vlak onder het zand, meestal niet dieper dan 2 centimeter en worden niet ouder dan 4 -5 jaar. Door middel van een zogenaamde sifo pompt de Kokkel water over zijn kieuwen en filtert zo de voedingsstoffen (zwevend materiaal en plankton) uit het water. Een twee jaar oude Kokkel pompt gemiddeld ongeveer een halve liter water per uur langs zijn kieuwen. Leuk om je realiseren dat de totale Kokkelpopulatie in enkele weken tijd dus het gehele volume van de zee doorpompt. Als schelpdier is de Kokkel in Nederland nagenoeg onbekend. In tegenstelling tot Spanje en andere Zuid-Europese landen, waar het misschien wel één van de bekendste ‘tapas’ is, zeer geliefd om haar zoet-zilte smaak.

Conserven

Het grootste deel van onze Kokkels (ongeveer 80%) wordt geconserveerd in blik. Dit houdt in dat de op het schip gekookte Kokkels direct na aankomst in onze fabriek een sterilisatieprocedure voor een houdbaarheid van vijf jaar ondergaan. Landa Conserven biedt u de drie traditionele maten Kokkels in blik: (club) 120 ml, (ro) 200 ml en (ro) 274 ml, met een houdbaarheid van vijf jaar. Behalve in de blikformaten wordt tevens onderscheid gemaakt in de grootte van de Kokkel zelf, waarbij het aantal stuks pér blik maatgevend is.

Landa Conserven heeft de volgende formaten en kwaliteiten in geconserveerde Kokkels in het assortiment:

Product Aantal stuks per blik Blik (club) 120 ml Blik (ro) 200ml Blik (ro) 274 ml
Kokkels naturel klein v - v
Kokkels naturel 80 - 110 - v -
Kokkels naturel 60 - 70 v - -
Kokkels naturel 50 - 60 v - -
Kokkels naturel 40 - 50 v - -
Kokkels naturel 30 - 40 v - -

Diepvries producten

Diepvries

Kokkels die door ons worden diepgevroren komen op dezelfde gekookte manier binnen als de Kokkels voor conserven. In onze fabriek worden ze intensief gewassen, waarna ze worden ingevroren met behulp van stikstof. Het gebruik van stikstof maakt het mogelijk de Kokkels in zeer korte tijd in te vriezen, waardoor de kwaliteit optimaal bewaard blijft.


Clams

De Clam (Venerupis Veriegata) is net als de Kokkel een tweekleppig schelpdier dat in Zuid-Europa maar ook in Noord-Amerika veel gegeten wordt. Clams worden niet zoals Kokkels bij ons in huis verwerkt, maar alleen door Landa Conserven geïmporteerd en geëxporteerd.

Whitebait

Whitebait (Spratus Spratus), in Nederland beter bekend onder de naam Sprot, leeft in grote scholen, meestal dicht onder de Atlantische kusten van Noord-Marokko tot de Britse Eilanden en Ierland (Noordzee) en de Noorse fjorden tot de Middellandse Zee. Landa Conserven importeert en exporteert alleen diepgevroren Whitebait.