Postweg 10-12
4631 RZ Hoogerheide
The Netherlands

T +31 (0) 164 612 699
F +31 (0) 164 615 702

Contact

bedrijfsprofiel

Historie

Al in 1937 begon Landa Conserven met het vissen op Kokkels en andere schelpdieren, destijds nog met traditioneel gereedschap als beugels en klauwen. De onderneming was oorspronkelijk gevestigd in de Dubbelstraat te Bergen op Zoom. In 1965 groeide het bedrijf letterlijk uit haar voegen en er werd uitgeweken naar Hoogerheide, waar aan de Postweg op Industrieterrein De Kooi een nieuwe fabriek werd gebouwd.

Sinds 1988 is de heer Adrie Landa directeur van Landa Conserveren. Onder zijn leiding werd in de afgelopen decennia flink uitgebreid en floreert het familiebedrijf tot op de dag van vandaag. In de lijn der traditie zijn ook zijn kinderen besmet met het Kokkelvirus. Dochter Claudia en zoon Bram vervullen beide verantwoordelijke taken binnen Landa Conserven en zijn sinds 1996 de aandeelhouders van het bedrijf.

Werkwijze

Hoewel we in het begin handmatig of met beugels en klauwen op Kokkels visten, werd sinds de jaren '50 met speciale Kokkelkorren gevist. Het schip maakte de bovenste 2 à 3 centimeter van de zeebodem los door middel van een waterstraal en tegelijkertijd werden de zich daar ingegraven Kokkels in de kor opgezogen. Kleine Kokkels, zand en andere bodemdieren werden terug in zee gespoeld door 15 millimeter grote openingen in het rooster in de kor. Via een waterstroom kwamen de grotere Kokkels vervolgens door een zuigbuis aan dek van het schip. Daar werden ze middels een zeef gescheiden van eventueel nog resterende kleine Kokkels. Deze gingen direct weer overboord, want kleine Kokkels graven zich binnen enkele minuten weer in de bodem. Eenmaal aan boord werden de Kokkels direct gekookt en van de schelp ontdaan. Vervolgens werden de gekookte Kokkels regelrecht naar onze fabriek gebracht voor verdere verwerking.

In 2004 heeft het kabinet Kokkelvisserij in de Waddenzee verboden. Sinds die tijd heeft Landa Conserven dus geen eigen schepen meer in de vaart en worden alleen nog uit Engeland geïmporteerde Kokkels in onze fabriek verwerkt.

Via een uniek sterilisatieproces wordt het overgrote deel van deze Kokkels geconserveerd en met een houdbaarheid van vijf jaar ingeblikt. Een kleiner deel van de Kokkels ondergaat een behandeling met stikstof om diepgevroren te worden verwerkt. Behalve Kokkels im- en exporteert Landa Conserven tevens Clams (schelpdier) en Whitebait (kleine vis).
Wie is wie?

Landa Conserven is sinds de oprichting van het bedrijf in de jaren '30 een echt familiebedrijf, en daar zijn we trots op. Maar wie zijn de gezichten achter het logo met de schelp?

foto A.A. Landa

Vice President

De heer A.A. Landa

De heer Adrie Landa is directeur van Landa Conserven. Hoewel zijn kinderen vandaag de dag de aandeelhouders van het bedrijf zijn, voert hij als directeur nog steeds de dagelijkse leiding.


foto A.B. Landa

Manager Productie

De heer A.B. Landa

Sinds 1992 is de heer Bram Landa als Manager Productie verantwoordelijk voor het productieproces van alle door Landa Conserven gevoerde producten.


foto C.H.M. Landa

Manager Finance & Accounting

Mevrouw C.H.M. Landa


Als Manager Financiën & Accounting is mevrouw Claudia Landa sinds 1994 verantwoordelijk voor de im- en export, de contracten en de algehele administratie.


KvK nr. 20055957